BEELDT 

Fotoperformance

BEELDT leidt de toeschouwer langs velden en wegen en toont richtingen naar ons thuisverlangen.

Beeldt begint in de zomer 2011. Tijdens wandelingen met mijn hond in het Drentse landschap maak ik foto’s van de omgeving: de weilanden, dieren, boerderijen, huizen. Met de vertraging, de rust en de stilte van het landschap onderzoek ik mijn onderwerpen en stil ik de beelden in foto’s.  

Met de landschapsbespiegelingen ontstaan zinspelingen, korte vertellingen en gedichten, die de fotobeelden versterken, verstoren of verwarren.  De combinatie van fotografie met tekst maakt mij nieuwsgierig naar de effecten van vertraging en stilstaand beeld op de toeschouwer. Hoe nodig ik de toeschouwer uit met mij mee te gaan?

De personages in de vertellingen reageren steeds vaker op de scenes waarin ze zich bevinden en aarzelen meestal niet om commentaar te geven op de vertelling en op de verteller. 

In het najaar van 2012 verhuis ik naar Amsterdam. Behalve foto’s van het landschap van de stad en in parken, maak ik ook steeds vaker zelfportretten en zet ik mezelf in als personage. Ik experimenteer met de verschillende ‘rollen’ van verteller, speler, model en personage binnen een werk of serie. Geleidelijk nodig ik ook de toeschouwer (waarnemer) regelmatig uit om in het beeld te stappen - of er juist uit te komen.

In de periode 2017-2019 maak ik een aantal portretseries waarin ik fotobeelden uit oude archieven combineer met zelfportretten en soms ook met natuurfoto's. Er ontstaan nieuwe personages, die vaak op zoek zijn naar hun waarden, naar hun bestemming en hun plek in het verhaal. Ik noem hen ‘kompanen’.

Hoofdrollen in het werk worden vaak vertolkt door karakters aan de rand van de maatschappij, kinderen, film-, fantasy- en sprookjesfiguren, ouderen, clowns en zonderlingen. Ze treden op als sleutelbewaarders of boodschappers van verloren gewaande waarden of verborgen kwaliteiten. Hun onbevangenheid en waarachtigheid schuren verwondering, fantasie en humor. Door te verwarren, te ontregelen of vragen te stellen bij schijnbare vanzelfsprekendheden, kietelen zij de lenigheid van de geest en lossen ze raadsels op.

Beeldt Fotoperformance

Sinds 2011

Projectwebsite: beeldt.hansjeths.nl (onder constructie)

Instagram

Copyright© 2020 HANS JETHS  All rights reserved.        

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie ons privacybeleid voor meer informatie.

OK