PROJECTEN / AFGEROND

BEELDT 

Fotoperformance

BEELDT leidt de toeschouwer langs velden en wegen en toont richtingen naar ons thuisverlangen.

Beeldt begint in de zomer 2011. Tijdens wandelingen met mijn hond in het Drentse landschap maak ik foto’s van de omgeving: de weilanden, dieren, boerderijen, huizen. Het fascineert mij om te vertragen in de rust en de stilte van het landschap. Ik onderzoek mijn onderwerpen en stil de beelden in een foto.  

Uit de foto’s en de landschapsbespiegelingen ontstaan zinspelingen, korte vertellingen en gedichten, die de beelden versterken, verstoren of verwarren.  

De combinatie van fotografie met tekst en taal maakt mij nieuwsgierig hoe vertraging en stilstaand beeld zich verhouden tot de toeschouwer. 

De personages in de vertellingen reageren dan ook steeds vaker op de scenes waarin ze zich bevinden en aarzelen vaak niet om commentaar te geven op de vertelling. Deze mini-voorstellingen ben ik fotoperformances gaan noemen. 


Tijdelijk onder constructie

Een aantal jaren verder, inmiddels ben ik verhuisd naar Amsterdam. Ik maak, behalve foto’s van het landschap in de stad en van parken, ook steeds vaker zelfportretten en ik zet mezelf in als personage. Ik experimenteer met de verschillende ‘rollen’ van verteller, speler, model en personage binnen een werk of serie. Ook de toeschouwer (waarnemer) krijgt een plek en wordt uitgenodigd om in het beeld te stappen - of er juist uit te komen.

In de periode 2017-2019 maak ik een aantal portretseries waarin ik fotobeelden uit oude archieven combineer met zelfportretten en soms ook met natuurfoto's. Er ontstaan nieuwe personages (‘kompanen’), die vaak op zoek zijn naar betekenis in relatie tot hun rol of functie. 

Hoofdrollen in het werk worden vaak vertolkt door karakters aan de rand van de maatschappij, kinderen, film-, fantasy- en sprookjesfiguren, ouderen, clowns en zonderlingen. Als randfiguren treden zij op als sleutelbewaarders of boodschappers van verloren gewaande waarden, verwondering, fantasie, humor of verborgen kwaliteiten. 

Hun onbevangenheid en waarachtigheid wenken, wijzen en schuren. Door te ontregelen of vragen te stellen bij schijnbare vanzelfsprekendheden, kietelen zij de lenigheid van de geest, op zoek naar identiteit en verbinding.

Beeldt Fotoperformance

Sinds 2011

Projectwebsite: hansjethsbeeldt.nl

Instagram

WERK

AFGEROND WERK

ARCHIEF

Copyright© 2020 Hans Jeths Studio. All rights reserved.        

Deze website maakt gebruik van cookies. Zie onze Privacybeleid voor meer informatie.

OK